Guccijev muzej Gucci Garden v Firencah je eden izmed najlepših modnih muzejev, ki predstavljajo zgodovinski, sedanji in prihodnji modni čas oblikovanja. Toliko častitljivih let modnega ustvarjanja preprosto zahteva spoštovanje.

Moda mi je že v otroštvu ukradla srce. Komaj šest let mi je bilo in že sem se kot mini-manekenka sprehajala na modni pisti nekdaj znane mariborske trgovske hiše Merkur. Že takrat sem čutila, da mi je moda neizmerno všeč. Opazovanje lepo oblečenih ljudi, listanje modnih revij, obisk trgovin doma in preko meja, mi je vedno polepšalo dan. In ker sama sebe spoznavam že vse življenje, saj v vsakem življenjskem obdobju odkrijem novi del svojega jaza, se je tudi moje videnje mode skozi čas razširilo na vsa življenjska področja. V zadnjem času si svojega življenja ne predstavljam le na enem kraju, rada spoznavam nove ljudi, odkrivam nove kraje in spoznavam različne kulture.

Rada potujem v lastni režiji, saj mi tovrsten način potovanja ponuja svobodno razpolaganje s časom in le tako se lahko resnično osredotočim na to, kar najraje počnem. Tisti, ki me poznate, že veste, da preprosto ljubim vsebine, vezane na ljudi, modo, lepoto in zdravje. Rada imam tisto modo, ki označuje slog in predvsem čas pri različnih stvareh, ne le pri oblačilih. In prav prestižna blagovna znamka Gucci, ki jo zaznamuje izjemna zgodovina, to zagotovo je. Kadar potujem, pozornost rada usmerim na modne znamenitosti, slovite modne hiše in modne muzeje, ki predstavljajo zgodovinsko preteklost, sedanjost in prihodnost modnega ustvarjanja.

Gucci Garden

Muzej Gucci Garden v Firencah je eden izmed najlepših modnih muzejev, ki predstavljajo zgodovinski, sedanji in prihodnji čas modnega oblikovanja. Prestižna modna hiša Gucci je ob 90-letnici delovanja leta 2011 odprla muzej, v katerem razstavljajo prestižna modna oblačila, modno obutev, modni nakit, dišave, prepoznavne potovalne kovčke ter torbe njihovega kreativnega ustvarjanja iz prejšnjega stoletja in vse do danes. Muzej se nahaja v zgodovinskem delu čudovitih Firenc na trgu Piazza Signoria, v neposredni bližini palače Vecchio in Michelangelovega Davida. V muzeju je na svojstven način predstavljen razvoj blagovne znamke Gucci, ki jo je že davnega leta 1921 ustanovil Guccio Gucci. Toliko častitljivih let modnega ustvarjanja preprosto zahteva spoštovanje.


Gucci Garden muzej sestavljajo tri etaže z zanimivimi tematskimi sobami.
V pritličju se nahaja knjigarna, muzejska trgovina Icon Store in restavracija Gucci Osteria. Knjigarna vsebuje publikacije z izbrano zbirko knjig aktualnih naslovov, glasbene škatle, zemljevide Firenc, okrasne in predelne škatle, prevlečene s tkaninami s tiskom Gucci, vzporedno pa je razstavljen čudovit Gucci vintage porcelan, ki predstavlja del ekskluzivnih izdelkov v tej muzejski sobi. Muzejska trgovina Icon Store ponuja torbe, čevlje, modne dodatke, šale, nakit in dišave. V njej najdete retro in unikatne Gucci modne kose, katerih ne boste videli in imeli možnost kupiti v klasičnih Gucci prodajalnah. Povem vam, raj za prave ljubitelje mode v vseh pogledih.

Tematske sobe v etažah muzeja. 
Muzej je razdeljen na vrsto tematskih sob, ki predstavljajo preteklost in vizijo modne hiše Gucci. Znameniti motiv "Double G" se pojavlja v številnih oblikah in predstavlja retro, kakor tudi novodobne načine pisanja imena hiše Gucci. V etažah muzeja se nahaja tudi čudovita kinodvorana, ki je vsa obdana z rdečim žametom, obiskovalcem pa ponuja eksperimentalne filme. Posebne stenske umetnine, še posebej tiste v prvi in drugi etaži dveh zatemnjenih sob, pripovedujejo o odnosu med posamezniki, ki teme ne dojemajo kot grožnjo, temveč kot svobodno zaščito in moč. Spet druge stenske umetnine in zanimivi razstavni eksponati vsak zase pripovedujejo svojo zgodbo. Za lažje razumevanje si lahko najamete tudi voden ogled, ki vas bo na zanimiv način preko muzejskih sob popeljal skozi zgodovino modnega imperija Gucci. 

Cosmorama, tretja soba v etaži Gucci Garden Gallerie v Firencah je ena najbolj zanimivih za obiskovalce.
Posebna, zame ena izmed najbolj zanimivih sob je Cosmorama, ki je namenjena potovalnim kovčkom in torbam prejšnjega stoletja. Svetovno znani oblikovalec Guccio Gucci je že kot mlad fant delal v hotelu Savoy, kjer se je naučil prepoznati elito in aristokratski slog. Takrat se je pričel zavedati, kako pomemben je videz prtljage, ki je v tistih časih pogosto popotniku določala prefinjen in svetovljanski položaj v družbi. Že leta 1921 je izdal svojo prvo zbirko usnjenih torb. Gucci torbe so vse do danes ostale bolj klasične kot moderne, ostale so izrazito prepoznavne in brezčasne. Obstajajo torbice in obstajajo torbice, ki zaznamujejo modni svet, saj so eden ključnih modnih dodatkov vsake ženske. Prav zaradi tega vse do danes ostajajo Gucci torbe želja modnih navdušenk.

Gucci Osteria v sklopu muzeja združuje vrhunsko modo in vrhunsko kulinariko.
Restavracija s čudovito notranjostjo v zeleni barvi in rožnatim servisom ter čudovitim vrtom v slogu Gucci preprosto privlači. Znani kuharski mojster Massimo Bottura je za obiskovalce pripravil meni, v katerem se skozi tipično italijansko hrano odraža zgodovina Guccija. Cene jedi se gibljejo ca od 15,00 evrov do 30,00 evrov za posamezno jed. Eleganten Guccijev vrt z rdečim cvetjem v središču Firenc, ki ga obdajajo številne palače in spomeniki, je prostor za posebno doživetje. Utrip znamenitega trga, opazovanje množice ljudi, ambient, ki nudi poseben naboj, pogled na čudovit modni muzej in kulinarika kuharskega mojstra so popolna izbira. Kot da bi se čas ustavil. In takrat se zavedam, da so to trenutki, ki me napolnijo z neko posebno čarovnijo. Vedno znova se v teh trenutkih zavedam, da življenje sicer teče svoj krog, a včasih se je vredno ustaviti in zavestno živeti trenutek, ki nas osrečuje.  

Gucci modni izdelki so sinonim za visoko modo in prestiž. 
Na eni strani so potrošniki, ki si sicer želijo te prestižne modne znamke, a se sprašujejo, če je le-ta res vredna denarja, ki ga morajo odšteti zanjo. Na drugi strani spet potrošniki, ki želijo imeti modne kose Gucci ne glede na ceno. Znano je, da modni kosi te prestižne blagovne znamke po vsem svetu prejemajo veliko pozornosti in so posledično kljub visoki ceni tudi dobro prodajani. Radovedna sem, rada opazujem in preprosto uživam v teh trenutkih, ker modo obožujem že vse življenje. Uživam v prav slehernem trenutku modnega opazovanja in nakupovanja. Priznati moramo, da si kdaj zaželimo tudi kakšen dizajnerski modni kos, ki nosi ime kreativnega in uspešnega modnega ustvarjalca. In Gucci je zagotovo eden izmed njih, pa naj bo to znamenita Gucci modna torbica ali katerikoli drugi izdelek, ki nosi ime te prestižne blagovne znamke. 

Zagotovo obstaja veliko razlogov za obisk Firenc.
To je mesto, ki vas bo obdalo s čudovitimi stavbami, mogočnimi cerkvami in palačami, s čudovito arhitekturo, prijaznimi ljudmi, odlično hrano in dobrim toskanskim vinom. In če vsaj malo ljubite modo, obvezno vsemu temu dodajte še ogled muzeja Gucci Garden, za obisk katerega boste odšteli 8,00 evrov. V bistvu pa v Firencah niti ni pomembno kaj točno želite, uživajte in doživite tako dnevni, kot nočni utrip mesta, ne bo vam žal. 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto vir: osebni arhiv