Gucci Garden v Firencah je eden izmed najlepših modnih muzejev, ki predstavljajo zgodovinski, sedanji in prihodnji modni čas oblikovanja imperija Gucci.
Moda mi je že v otroštvu ukradla srce. Komaj šest let mi je bilo in že sem se kot mini-manekenka sprehajala na modni pisti nekdaj znane mariborske trgovske hiše Merkur. Tisti, ki me poznate, že veste, da preprosto ljubim vsebine, vezane na modo, predvsem tisto trajno modo, ki označuje slog in ima zgodbo. Vse to ima prestižna blagovna znamka Gucci, ki jo zaznamuje izjemna zgodovina.

Vsako leto obiščem Toskano in če vzljubiš to preprosto italijansko pokrajino s prijaznimi ljudmi, številnimi vinogradi, oljčnimi nasadi, grički, visokimi toskanskimi drevesi, značilnimi hišami, ter toskansko odlično kulinariko, vključno z vinom Chianti, postaneš stalni toskanski obiskovalec. Veliko domačinov v Toskani s ponosom pove, da poznajo nekoga, ki je nekoč delal za modno hišo Gucci. Firence, kjer se nahaja muzej Gucci Garden, so nedvomno najbolj znano mesto v Toskani. To je mesto, ki vas bo obdalo z bogato zgodovino, čudovito arhitekturo, mogočnimi cerkvami, številnimi trgi, muzeji, palačami, uličnimi umetniki in prijaznimi ljudmi.





Toliko častitljivih let modnega ustvarjanja preprosto zahteva spoštovanje. 
Prestižna modna hiša Gucci je ob 90-letnici delovanja leta 2011 odprla muzej, v katerem razstavljajo unikatna modna oblačila, modno obutev, modni nakit in ostale modne dodatke, vintage porcelan, knjige, dišave ter značilne Guccijeve potovalne kovčke ter torbe iz vseh obdobij. Muzej se nahaja v zgodovinskem delu čudovitih Firenc na trgu Piazza Signoria, v neposredni bližini palače Vecchio in Michelangelovega Davida. V muzeju je na svojstven način predstavljen razvoj blagovne znamke Gucci, ki jo je leta 1921 ustanovil Guccio Gucci. 




Vsak razstavni prostor ustvarja modni dialog med preteklostjo in sedanjostjo. 
V pritličju se nahaja unikatna muzejska trgovina Icon Store, knjigarna in restavracija Gucci Osteria. Muzejska trgovina Icon Store ponuja ikonične torbe, čevlje, oblačila, modne dodatke, nakit in dišave. Knjigarna vsebuje publikacije z izbrano zbirko knjig aktualnih naslovov, glasbene škatle, zemljevide Firenc, okrasne, predelne škatle, prevlečene s potiskanimi tkaninami Gucci, vzporedno pa je razstavljen čudovit Gucci vintage porcelan, ki predstavlja del ekskluzivnih izdelkov v tej muzejski sobi. Še bi lahko naštevala, a povem vam, raj za ljubitelje mode v vseh pogledih, za katerega ogled boste odšteli ca 8,00 evrov. 













Leta 2021 so ob 100. obletnici obstoja te modne hiše zgornje prostore uredili v razstavo, ki so jo poimenovali "Gucci Archetypes".
Čeprav je sprva razstava bila mišljena kot začasen projekt, je zaradi izjemnega odziva obiskovalcev postala stalnica. V zgornjih etažah muzeja se lahko sprehajate iz sobe v sobo. Doživeli boste nadvse zanimivo sobo z labirintom zrcal, v kateri so razstavljeni unikatni modni kosi oblačil Gucci. Nato se boste sprehodili do sobe z metuljčki, ki je od tal do vrha polna Guccijev športnih copat in Guccijevih modnih torbic skozi čas. Nadalje vas bo presenetila soba z neonskimi lučmi. Sledi ji soba, ki kot poklon naravi označuje značilne Guccijeve potiske cvetlic, rastlin, živali, kjer se že brez napisa Gucci dobro ve, da gre za izdelek Gucci. Predstavljeni so tudi značilni vzorci Medičejcev in ostalih plemiških in aristokratskih rodbin iz tega območja. 










Gucci, sinonim za kakovost.
Poseben vtis je name naredila soba iz pretekle zasnove tega muzeja. Muzejska soba, v kateri so razstavljeni kovčki in torbe prejšnjega stoletja. Modno hišo Gucci je leta 1921 ustanovil Guccio Gucci, ki je že pri 16-ih letih iz rodnih Firenc odšel v London, kjer je delal kot postrešček v hotelu Savoy. Takrat se je pričel zavedati, kako pomembna sta kakovost in slog elegantne usnjene prtljage, ki sta jih v tistem času izdelovali blagovni znamki H. J. Cave in Louis Vuitton, popotniku pa sta pogosto določala potovalne navade in položaj v družbi. Gucci torbe so vse do danes ostale izrazito prepoznavne, kakovostne in brezčasne.



Za ljubitelje mode restavracija Gucci Osteria in Massimo Bottura, ki se uvršča med najboljše kuharje na svetu. 
V sklopu muzejskega dela se nahaja tudi vrhunska restavracija za nadaljevanje Gucci doživetja. Notranjost restavracije je elegantno urejena v značilni zeleni barvi in rožnatim servisom. Znani kuharski mojster Massimo Bottura za obiskovalce pripravlja meni, v katerem se skozi tipično italijansko hrano z modernimi elementi odraža zgodovina Guccija. Vse jedi so postrežene na Guccijevih porcelanastih servisih, ki jih mimogrede ne morete dobiti nikjer drugje, kot v štirih Guccijevih osterijah po svetu.

Gucci Osteria ima tudi zunanji vrt, ki nudi čudovit razgled na celotno dogajanje na osrednjem trgu Piazza Signoria. Prijazno strežno osebje v živopisanih Gucci uniformah, odlično servirana "Gucci kava ali čaj" so tisto, kar naredi trenutek prijeten. Kot da bi se čas ustavil. In takrat se zavem, da so to trenutki, ki me napolnijo z neko posebno čarovnijo.






Gucci modni izdelki so sinonim za visoko modo in prestiž. 
Znano je, da modni kosi te prestižne blagovne znamke po vsem svetu prejemajo veliko pozornosti in so posledično, kljub visoki ceni, dobro prodajani. V stotih letih svojega obstoja je modna hiša Gucci preživela številne vzpone in padce. Družina Gucci je preživljala lepa, ustvarjalna, uspešna obdobja, pa tudi obdobja z veliko mero družinske drame, ki obsega družinske spore, in tudi umor. Danes v modni hiši Gucci ni več niti enega člana družine Gucci. Kljub lastniškim spremembam ostaja modna hiša Gucci sinonim za kakovost in vrhunsko modno italijansko izdelavo. 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: osebni arhiv

Spletna trgovina La Miriam:
 https://www.lamiriam.si/
Sorodne vsebine: