Od nas samih je odvisno, kako bomo preživeli starost in če bomo super-fit starostniki z vitalnim umom. Dokler se staramo, živimoČe bi vsi videli srečen konec, bi vsi ljudje bili srečni in brez strahov.

Velikokrat razmišljam o staranju, kaj mi pomeni, kako ga doživljam in sprejemam. Tudi ko se staramo, želimo videz lepega in privlačnega. Staranje je del našega življenja. Že od trenutka, ko nam je dano življenje, se začne proces staranja. S staranjem vedno znova potrjujemo, da živimo. Dandanes večina sploh ne občuti, da sodi v starejšo generacijo, ker uživa v slehernem trenutku življenja. To so ljudje, ki živijo svoje življenje, svoje želje, svoje strasti, svoje cilje. 

Vsak izmed nas je v sebi že občutil strah pred staranjem. Saj poznate tisti občutek, ko se kar naenkrat začnemo počutiti manj privlačne, manj samozavestne in manj sposobne. Znano je že, da nas strah hromi in nam jemlje moč. Tisti, ki sprejemamo staranje, smo z vsakim dodanim letom modrejši, bolj ustvarjalni. Res je, da nam telo sporoča, da smo fizično šibkejši, a modrost, ki jo z leti pridobivamo nam omogoča, da smo psihološko vedno močnejši. Z leti pridobljena modrost nam sporoča, da imamo točno izpiljen življenjski slog, da točno vemo, kaj želimo in česar več ne želimo.

Kakovost staranja je vse bolj na višjem nivoju, ljudje se vedno bolje staramo. 
Poznamo tri oblike staranja. Biološko starost, ki nam jo lahko napove zdravnik z določenimi parametri kot so krvna slika, izvedena testiranja, gube in kondicijska forma. Sledi ji psihološka starost, ki je odvisna od tega, kako stari se počutimo in kako razmišljamo ter klasična kronološka starost, ki se določa na osnovi našega rojstnega datuma. Slednja je zame najmanj pomembna, saj je staranje  proces telesne in duhovne spremembe posameznika. K sreči se ljudje vedno bolje staramo, kakovost staranja je na vedno višjem nivoju. Naša zunanjost je odsev naše notranjosti in našega zdravja.


Največji dosežek je, da smo srečni in sami sebi všečni v vsakem obdobju svojega življenja. 
Na staranje nas opozarjajo tudi naši lasje, ki postanejo z leti sivi, redkejši in tanjši. Spreminja se tudi naše telo, drža, gibalne sposobnosti, ki postanejo z leti počasnejše in bolj okorne. Najbolj opazne so starostne spremembe na koži, katerim posvečamo največ pozornosti. Rada imam naravno staranje, naravni obraz, ljubim pristen, naravni videz, če je le-ta negovan. Seveda dokler gre, dokler se počutimo lepi, sebi všečni in dokler smo sami s seboj zadovoljni.

Osebno bi šla na lepotne popravke v trenutku, ko ne bi več čutila osebnega zadovoljstva, vendar bi morali biti v primernem sorazmerju z mojimi dejanskimi leti. Zato nekateri strokovnjaki predlagajo, da pojdite na lepotne popravke, ko ste dovolj mladi, da le-ti oddajajo primeren videz. Predstavljajte si 70-letnico, ki hrepeni po obrazu 30-letnice. Osebno težko sprejemam videz 70-letnice, ki ima obraz 30-letnice, roke, vrat in nekateri ostali deli telesa pa izdajajo njeno dejansko starost. Z leti pridemo do točke, ko imamo poseben odnos do zunanjega videza. Nekateri ostanejo esteti vse življenje, spet drugi se prepustijo staranju in svojemu videzu ne namenjajo pozornosti. 


V življenju imamo le eno telo, v katerem preživimo vse življenje. Največji dosežek je, da smo srečni in da znamo sprejemati življenjske situacije v vsakem obdobju svojega življenja.
Kljub temu, da je staranje veličastno, je dokazano, da s staranjem postanemo šibkejši. Nihče izmed nas si ne želi postati šibkejši, želimo pa se kakovostno starati, hkrati pa ostati biološko mladi. Zatorej imejte željo, da boste imeli dovolj moči in počeli stvari, ki povečujejo in bogatijo vašo energijo in vaš življenjski slog. V življenju imamo le eno telo, v katerem preživimo vse življenje. Skrivnost, imeti zdravo telo, je želeti zdravo telo. Čeprav so nekateri prepričani, da je staranje grozno in da ga ne moremo ustaviti ter nadzorovati, mnogi ne čutimo tako. 

Obstajajo ljudje, ki ob besedi starost najprej pomislijo na bolezen, osamljenost, trpljenje, smrt, žalost, zapostavljenost, slovo od prijateljev. Obstajajo pa ljudje, ki ob besedi starost pomislijo na svobodo, neomejen čas, potovanja, modrost, življenjske izkušnje, vnuke, naravo in živeti življenje, ki ga doslej niso imeli časa živeti. Če bi vsi videli srečen konec, bi vsi ljudje bili srečni in brez strahov. Zato živimo preprosto, srečno, radostno življenje, bodimo pripravljeni na vse, sprejmimo življenjske situacije. Dokler se staramo, živimo, zato uživajmo v prav vsakem dnevu. 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: vir Pinterest