Tudi pri 50-plus sem rada ženska, zadovoljna in srečna, ker mi ta občutek daje neizmerno stabilnost in modni dodatek nasmeška na mojem obrazu. Začela sem razumeti, da je moja lastna sreča le v mojih rokah, da o njej odločam izključno jaz.

Živim 50 plus in verjeli ali ne, veselim se nadaljevanja. Izpilila sem odnos do življenjskega sloga ter začutila telesne spremembe. Pogosto si vzamem čas za razmislek in v zadnjem času sem v določenem spletu okoliščin veliko premišljevala, podoživljala pretekle dogodke, emocije in vtise. Danes bolje razumem modrosti, ki temeljijo na osebnih izkušnjah in nas krepijo vsak dan. Dojela sem, da nas večina rutinirano hiti in stopa iz dneva v dan, brez da bi se zavedali, da je treba živeti in tudi užiti življenje. Dojela sem, da živimo prehitro, da zamujamo preproste radosti življenja in da je potrebno življenje sprejemati ter uživati v slehernem trenutku in ne le občasno. Izkušnje preteklih življenjskih situacij so mi pomagale ujeti ritem življenja v izboljšani verziji in spoznati, da življenje kljub oviram teče lahkotno ter da je vsak neprijeten položaj priložnost za nekaj novega. 

V meni se je prebudila zavest in zavedati sem se začela, da svoje življenje kreiram z lastnimi mislimi, občutki in željami. Zavedam se, da ne more biti nič narobe, če sem končno postala kreatorka lastne identitete brez vpliva okolice. Priznati moram, da imam še veliko načrtov sama s sabo. Tudi pri 50 plus odkrivam potenciale lastne identitete, življenjskim radostim se ne odrekam, uživam v enostavnem, preprostem vsakdanu, kot tudi v zahtevnejših, zapletenih stvareh. Vsaka ženska sebe doživlja na način, kot zna in zmore. Ne vem, če bom vedno zmogla razmišljati na ta način in ne vem, če se bom vedno znala zavedati časa in minljivosti trenutkov. Želim si, da ta občutek traja, želim si, da bi vse ženske tega sveta vedno in povsod znale ljubiti sebe, ne glede na starost, življenjske situacije in dogodke. In ko sem pred kratkim prebrala Dalajlamin zapis, ki ga v nadaljevanju citiram, sem se začela zavedati, da če bi vsi videli srečen konec, bi vsi ljudje bili srečni in brez strahov."Tisto, kar me najbolj preseneča, je človek. Človek žrtvuje svoje zdravje, da bi pridobil denar. Nato žrtvuje svoj denar, da bi nazaj pridobil zdravje. Tako je zaskrbljen s prihodnostjo, da ne uživa v sedanjosti. Rezultat tega je, da ne živi ne v sedanjosti in ne v prihodnosti: živi, kakor da ne bo nikoli umrl, ko pa umira, se zaveda, da nikoli ni zares živel."  Dalajlama O skritih željah v življenju več ne sanjam, temveč jih živim.
Sem začutila strah pred staranjem, se začela zavedati življenjskega mejnika ali doživela krizo identitete ženske 50 plus? Morda sem se prav zaradi teh razmišljanj odločila poenostaviti moj življenjski slog in si narediti  življenje preprosteje. Upočasnila sem misli, ki so včasih podivjale, se otresla vsega, kar me je bremenilo, prebudila svojo ustvarjalnost in pozitivne predstave. Začela sem se zavedati pomembnosti samodiscipline, odkrila različne načine zdravljenja in začela spoštovati svoje telo, ki se mi je dolga leta zdelo preprosto samoumevno. S spremembo prehrane in trdim delom v telovadnici sem pridobila telesno vzdržljivost, dobro počutje in ugotovila kaj hočem in česar več nočem. Nekatere stvari v življenju sem začela živeti minimalistično. Znebila sem se nepotrebnih reči, ki sem jih v vseh teh letih vztrajno kopičila. Spoznala sem, da me več ne osrečujejo stvari, ki so mi nekoč veliko pomenile, zato sem jih podarila tistim, ki jih potrebujejo. Že kot otroka sta me starša naučila dajati in deliti, kar se mi je v življenju vedno obrestovalo. Pri 50 plus dobro razumem sistem dajanja in prejemanja. Dokler boste dajali, boste tudi prejemali in več kot boste prejemali, več boste dajali.

V življenju sem na podlagi doživetih izkušenj razvila obrambni mehanizem, ki me danes varuje. Ne trdim, da me pri 50 plus nič več ne more prizadeti, trdim pa, da me v odnosih z ljudmi le malo stvari lahko še preseneti. Ne dvomim več o tem, da se mi ni treba opravičevati ter da imam pravico živeti svoje želje in sanje svobodno ter radostno. Odvrgla sem vsa bremena življenja, strahu, zamerljivosti in užaljenosti. V mojih prvih 50-ih sem srečala, spoznala, doživela in delila usodo z veliko ljudmi. To so bili trenutki vredni življenja, ki so me naučili vztrajati, sprejemati sebe in druge. Znano je že, da tisti, ki sprejemajo staranje, so z vsakim dodanim letom modrejši, bolj ustvarjalni. Res je, da nam telo sporočalo, da smo fizično šibkejši, a modrost, ki jo z leti pridobivamo nam omogoča, da smo psihološko vedno močnejši. Z leti pridobljena modrost nam sporoča, da imamo točno izpiljen življenjski slog, da točno vemo, kaj želimo in česar več ne želimo.
Ustvarite lastno formulo za srečo, najdite svoj ikigaj. Obkrožite se z ljudmi, ki vas navdihujejo in za katere ste prepričani, da dajejo pomemben prispevek vašemu življenju. 
Vaše življenje je v vaših rokah in prej, kot boste to spoznali, prej boste uspešni in srečni. Morda si boste prav ob branju teh vrstic, ne glede na vašo starost, upali postaviti jasne cilje in vizije, izboljšali veščine vsakdanje življenjske komunikacije in se spoprijeli z novimi izzivi, željami, cilji, z novim življenjskim slogom. Spoznala sem, da je veliko resnice v znanem reku, da so naši največji sovražniki naši največji učitelji. Obkrožite se z ljudmi, ki vas navdihujejo in za katere ste prepričani, da dajejo pomemben prispevek vašemu življenju. Nihče, prav nihče nas ne more raniti, če tega sami ne dovolimo. Ne dovolite si, da vam nekdo vzbuja občutek krivde, imejte se radi in živite svoje ideje in svoje sanje na način, kot si ga boste sami izbrali. Tudi sama včasih občutim tesnobo, odpor, nelagodje in napetost, a se ne obtožujem več drugih. Sprejmite se s svojimi napakami in poudarite svoje vrline. Že Lao Tse je dejal, da kdor pozna druge ljudi je učen, kdor pozna samega sebe je moder. Pri 50 plus dobro vem, kaj želim in česar več ne želim.
Ne trudim se več vsem ugajati in malo mi je mar za lepo in prazno besedičenje. Res se staram, a z izbranim načinom življenja ostajam fit. Preprosto rada skrbim zase na vseh ravneh. Nihče izmed nas iz skupine 50 plus ni več rosno mlad, a še vedno smo lahko zapeljivi, simpatični, aktivni, oddajamo energijo, ki preprosto privlači ali nekatere tudi odbija. Pa kaj zato? Lahko smo kdorkoli in kjerkoli, le zaupati in verjeti moramo vase. Ko mi je nekoč moja dolgoletna prijateljica Katja, s katero prijateljujeva že 30 let dejala, da sem ena tistih, ki živi in pooseblja ikigaj, je sprva nisem razumela. Danes vem in razumem, vsak izmed nas nosi v sebi svoj ikigaj, vendar le-ta zahteva potrpežljivost in vztrajnost, da ga najdemo in začnemo živeti. Pravijo, da tisti, ki najde svoj lastni ikigaj ima vse, kar je potrebno za dolgo, srečno, preprosto in zdravo življenje. Danes, pri 50 plus živim svoje življenje, svoje strasti, svoje cilje. O skritih željah v življenju več ne sanjam, temveč jih živim in uživam, končno sem našla svoj ikigaj. Žal mi je le, da tega nisem razumela in dojela že veliko prej. Danes živim svoj ikigaj, ki mi daje neprecenljivo življenjsko stabilnost. Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: osebni arhiv