Obstajajo prijateljstva, ki trajajo le določen čas, nato pa začnejo pokati po šivih, kot slabo zašita obleka. Obstajajo pa tudi trajna, vedno aktualna prijateljstva, kot mala črna obleka.
Prekinitev prijateljstva je včasih težja, kot prekinitev partnerske zveze. Na prekinitev prijateljstva moramo gledati realno, saj včasih prijateljstvo preprosto prerastemo, ker je bilo očitno nezdravo. Takrat se umaknemo, prijateljev več ne kličemo, ne sestajamo se več tako pogosto. Včasih pa iskreno povemo, da nas to prijateljstvo ne bogati, temveč izčrpava, zato ga prekinjamo. Slednji je veliko težji način prekinitve prijateljstva, a najbolj direkten in iskren, ki ga premorejo le redki.


Včasih nam prijateljstvo ne prinaša več občutka sreče in zadovoljstva, a še vedno vztrajamo pri prijateljstvu.
Zakaj? Iz navade, iz strahu pred osamljenostjo? Danes vem in razumem. Prijateljstvo v naši družbi zahteva svojo ceno. Niso vsa prijateljstva večna, le nekatera izbrana so pristna, iskrena in trajna. Nočemo več zapravljati časa za stvari, ki jih ne čutimo. Pogosto razmišljamo o prijateljih, oni so tisti, ki nas včasih poznajo bolje od nas samih. Čeprav smo različnih pogledov in karakterjev, se medsebojno sprejemamo, dopolnjujemo in povezujemo v celoto. Skupaj se smejimo, jočemo, tolažimo, vzpodbujamo, ustvarjamo, si pomagamo, vsi skupaj sestavljamo drobne delce pomembnega življenjskega mozaika, ki ga imenujemo prijateljstvo.

Osebno svojega časa ne preživljam več z ljudmi, ki so pretirano zahtevni, ki prijatelju zamerijo uspeh ali tudi neuspeh in ves čas oddajajo negativne pripombe. Vsi vemo, da uspeh zahteva trdo delo in tisti, ki vam ga zavidajo, sami sebe ovirajo na poti do lastnega uspeha. Ne pozabite, da niso prijatelji tisti, ki so ob vas le takrat, kadar vam gre dobro, pač pa tisti, ki ostanejo z vami tudi takrat, ko vam gre slabo in vam je najtežje.


V življenju pride trenutek, ko začutite, da bi bilo dobro, da prekinete prijateljstvo z določenimi ljudmi. 
To še ne pomeni, da jih sovražite, to pomeni, da vas takšen odnos več ne osrečuje, da so vam druženja postala mučna in nezanimiva. Ne morete jim več zaupati, zmanjkuje vam teme za pogovor, počutite se izdane. Vemo, da na nekatere stvari lahko vplivamo in jih spremenimo, spet na druge nimamo vpliva in jih ne moremo spremeniti. Včasih si želimo spremeniti ljudi, ki nas obdajajo, ki so nam blizu, a vedno to ni mogoče. Pogosto so to naši prijatelji, starši, partnerji sodelavci, otroci. Spoznala sem, da jih je treba sprejeti takšne kot so, saj vsak zase nosi odgovornost. Danes dobro vem, da gre za naravni proces, saj vsi hodimo po svoji življenjski poti s svojim tempom. Od nas samih je odvisno, kaj vzamemo in kaj opustimo, zato bodimo zavestno dobri prijatelji. 

V življenju sem na podlagi doživetih izkušenj razvila obrambni mehanizem, ki me danes varuje. Ne trdim, da me nič več ne more prizadeti, trdim pa, da me v odnosih z ljudmi le malo stvari lahko še preseneti. Danes več ne želim zapravljati življenjskih trenutkov zato, da bi se dokazovala drugim. Dokazujem se le sama sebi in na ta način živim lasten življenjski slog. Sama do sebe sem postala bolj prijazna, bolj pravična. Končno sem pomembna jaz in meni drage osebe. Hvaležna in brez zamer sem odšla stran od tistega, kar me v življenju ni osrečevalo.


Prave prijatelje sprejmite z vsemi napakami. 
Pravijo, da za pravo prijateljstvo velja zakon privlačnosti. Prijatelji so osebe, ki se med seboj privlačijo, a niso partnerji. Biti prijatelj, pomeni biti predan, sprejemati osebe takšne, kot so, pomeni biti skupaj v prijetnih in neprijetnih življenjskih okoliščinah, sprejemati, ceniti, zaupati, se spoštovati. Še bi lahko naštevala, a naj strnem. S prijatelji je potrebno ravnati tako, kot bi sami želeli, da oni ravnajo z nami. Vse našteto od nas zahteva veliko predanosti. Občudujem in spoštujem iskrenost  ljudi, ki jim je mar človeka. Prave prijatelje sprejemam z vsemi napakami. Življenje mi je ponudilo lekcijo in priložnost, za kar lahko rečem le hvala.

Čas je najboljši pokazatelj prijateljstva. Obstajajo prijateljstva, ki trajajo le določen čas, nato pa začnejo pokati po šivih, kot slabo zašita obleka. Obstajajo pa tudi trajna, vedno aktualna prijateljstva, kot večna mala črna obleka, eden najljubših kosov moje garderobe. Saj veste, tista večna mala črna oblekica v neštetih različicah, ki je trajna, veličastna in nikdar ne gre iz mode. In naj ob koncu z vami delim čudovito misel, ki sem jo pred kratkim prejela od meni drage osebe, s katero vedno rada delim svoj čas: "Nimam časa sovražiti ljudi, ki me sovražijo, ker imam preveč dela z vračanjem ljubezni tistim, ki me imajo radi!"

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: vir Pinterest