Način življenjskega sloga uresničuje življenje, kot si ga želite živeti. Vzemite stvari v svoje roke, naredite nekaj, kar običajno ne bi naredili, cenite se, veselite se, privoščite si nekaj zase, ukrepajte zdaj. In ne pozabite, dobro izbrana kravata v poslovnem svetu odlično okarakterizira celostno podobo moškega.

Poslovni moški se naj vsako jutro veseli novega dne. Posel se vedno razvije z idejo. Idej je veliko in od izbrane ideje je odvisno, kako se bo izpeljala in kako uspešna bo. Zavedanje in motivacija sta ključnega pomena za sprejemanje pravih  odločitev. Ustvarite si zdravo življenjsko okolje, skrbite za dobro fizično kondicijo in izberite oblačila, v katerih se boste počutili uspešno, samozavestno, inovativno, preprosto močno in nepremagljivo. Kravata zavzema posebno mesto v garderobi vsakega moškega. Danes sicer nosi kravato manj moških, kot pred leti, a v nekaterih modnih slogih je še vedno nujno potrebna. Že v bontonu zapisana pravila poslovnega oblačenja narekujejo poslovno modo. Prav je, da pravila obstajajo, a osebno menim, da ne bo nič narobe, če se meje narekovanega prilagajajo stilu in tipu posameznika.


Izbor kravate odraža karakter, vzdušje, status in stil moškega. 
A si predstavljate pravega poslovnega moškega brez kravate? Osebno jih kar nekaj poznam in kljub temu, da nikdar ne nosijo kravate, so uspešni, organizirani in inovativni. To so tisti, ki v modo vnašajo svoj lasten slog, prednost dajejo lastnemu udobju, za modna pravila poslovnega sveta jim ni mar. Stroge modne zapovedi jih ne zanimajo,  kljub temu, da jih poznajo. Radi posegajo po urbani modi, a le tisti, ki jim je blizu. Spet za druge je kravata simbol uspeha in ugleda, saj doda podobi poslovnega moškega osebnost. Izbor kravate odraža karakter, vzdušje, status in stil moškega. V poslovnem svetu je močno prisotna in zaželjena, saj odraža profesionalno podobo.  

Usklajenost v poslovnem svetu je zelo pomembna in prav na tem področju velja že nekoliko izpeto pravilo, da obleka naredi človeka. Kako formalna ali modna bo vaša poslovna oprava, je pogosto odvisno od vas samih in od funkcij, ki jih opravljate. Opaziti je, da nekateri moški ne znajo primerno izbrati tega pomembnega modnega kosa poslovne oprave. Poslovni moški, ki nima  časa ali se mu ne ljubi nameniti časa ter lastne ideje v svoj zunanji videz, pogosto daje videz dolgočasnega in uniformiranega poslovnega moža. Saj veste, črna, temno modra, siva in le redko tudi rjava moška obleka so stalnice v garderobi poslovnega moškega. Ker pri krojih, barvah in vzorcih moških oblek ni veliko manevrirnega prostora, lahko to nadomestite s skrbno izbranimi dodatki, kot so srajca, kravata, čevlji, modni pas, morda tudi izbrana poslovna torba in elegantna ura, ki v poslovnem svetu velja kot simbol zanesljivosti. Različni življenjski dogodki narekujejo različne kravate. Dobro izbrana kravata v poslovnem svetu odlično nadgradi celostno podobo moškega, saj povezuje moška oblačila v celoto. 


Kako izbrati poslovno kravato?
Nekateri uvrščajo kravato zraven moških čevljev na drugo mesto po pomembnosti moškega poslovnega modnega sloga, zato ji namenite nekaj več pozornosti. V naslednjih vrsticah preberite nekaj uporabnih namigov, kako izbrati ustrezno kravato k poslovni obleki. Ko kupujete novo poslovno obleko, je najbolje, da zraven kupite  tudi ustrezno kravato in srajco. Po možnosti dva kosa kravate, ki ju boste lahko zanesljivo in brez zadrege  kombinirali k novi izbrani obleki. Kadar nimate dovolj časa ali se preprosto ne želite ukvarjati z izborom poslovne oprave, prosite za pomoč izkušene stiliste, ki vam bodo z veseljem pomagali. 

  1. V poslovnem svetu uporabljajte bolj umirjene, temnejše barve kravat. Barve kravat izbirajte priložnosti primerno in tudi  glede na letni čas.
  2. Vzorci naj bodo diskretni in umirjeni. Poslovni moški se naj odreče raznim sporočilnim ali pretirano ilustrativnim vzorcem, ki so trenutno aktualni.
  3. Moški manjše postave ne nosite pretirano širokih kravat z velikimi vzorci, visoki moški pa si lahko privoščite tudi širše kravate z izrazitimi vzorci.
  4. Dolžina kravate naj sega do pasu. Zaključna konica kravate naj sega nekoliko nad pasom, ne čez pas. Ožji, spodnji del kravate ne sme biti daljši od zgornjega.
  5. Kravata naj ima popoln vozel, širina vozla je odvisna od trenutnih modnih smernic. Guba pod vozlom naj bo obrnjena rahlo navznoter.
  6.  Širina kravatnega vozla ne sme biti širša od širine lastnikove brade.
  7.  Kravata naj izraža profesionalno podobo, s katero lahko poslovni moški izraža svoj osebni slog.
  8.  Ožje kravate kombinirajte k manjšim srajčnim ovratnikom z bolj zaprtima krakoma, širše kravate pa kombinirajte k večjim in višjim ovratnikom z bolj odprtima krakoma.
  9.  Kravata se naj po velikosti in širini sklada z reverji suknjiča.
10.  Izberite kakovostne materiale kravat, saj je le-to prava raven izbora ustrezne poslovne kravate.
11.  Kravate nikdar ne kombinirajte k srajci s kratkimi rokavi, saj le-ta v poslovnem svetu ne obstaja. Že znano pravilo je, da naj bo srajca vedno v svetlejšem odtenku od kravate.
12.  Kravata naj bo vedno sveže zavezana. Če jo bomo hranili zavezano, bo izgubila svojo osnovno obliko. Nekateri namreč kravate nikdar ne razvežejo, vozel le rahlo zrahljajo in si jo nato nadenejo kar čez glavo.

Naredite si vaš poslovni svet takšen, kot ga sami želite, recite poslovnim življenjskim priložnostim da.
V poslovnem svetu veljajo stroga in jasno opredeljena pravila oblačenja. Nikakor ne želim trditi, da so poslovni moški s kravato boljši in uspešnejši, kot tisti brez nje. Ne glede na pomanjkanje časa zaupajte v svoje sposobnosti in odvrzite bremena in težave, ki jih le predvidevate. Uživajte v slehernem trenutku, pridobivajte nova znanja in izkušnje, spoznavajte nove ljudi, uživajte v svojem delu in pika. Vaše delo naj teče brez časovnih omejitev, spontano organizirano, usklajeno z denarjem in časom brez večjih stresnih situacij. Nove delovne priložnosti izven ustaljenega okvira zagrabite z obema rokama, sprejemajte jih kot priložnost za nagrado vaše delovne kariere. Poseben poudarek namenite odnosom, izkušnjam, upoštevanju, spoštovanju in sposobnosti reševanja medsebojnih odnosov. Ne skrbite za stvari in dogodke, na katere nimate vpliva in jih ne morete rešiti. Vsaka sekunda, minuta, ura, dan v življenju nimajo ponavljanj. Zato jih živite polno, naredite si vaš poslovni svet takšen, kot ga sami želite. Recite poslovnim življenjskim priložnostim da, zdaj in tukaj. Bodite sodoben poslovni moški, spoznajte sebe in sledite sodobni poslovni modi po lastni intuiciji, pa naj bo to z izbrano in opaženo poslovno kravato ali brez nje.

SPLETNA TRGOVINA LA MIRIAM 
PONUDBA MOŠKIH KRAVAT

Več na: https://www.lamiriam.si/moske-kravate 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: vir Pinterest