Odnosi z ljudmi nam v življenju veliko pomenijo. Pogosto se vprašam, katera je tista najpomembnejša lastnost, ki me pri ljudeh privlači. Ob tem si moram odgovoriti na tri vprašanja. Ali bo ta odnos obogatil moje življenje, ali bom srečna v tem odnosu in ali je oseba, s katero sklepam poslovni ali prijateljski odnos, vredna skupaj preživetega časa.

Rada sem obkrožena z ljudmi in to me dela srečno. Na poti skozi življenje sem spoznala, kdo so tisti, ki so vredni besede zaupanja in kdo so tisti, s katerimi sem se ujela na več področjih. Podobno razmišljamo, se razumemo, v skupnih druženjih uživamo in se prijetno počutimo, imamo sorodne poglede na svet. In najpomembneje, drug do drugega smo iskreni. Zaupamo si, ne preverjamo se, vzpodbujamo se v dobrem in slabem, preprosto vemo, da obstajamo vedno in povsod. Nobena pot iz še tako težke življenjske situacije ni težka s pomočjo in podporo ljudi, ki jim zaupamo.

Obstajajo ljudje, ki se veselijo naše sreče in le-to čutijo z nami. Obstajajo pa tudi tisti, s katerimi ne bomo delili dobrih novic, saj dobro vemo, da le-teh ne bodo zmožni čutiti z nami.
Vedno imamo nekaj prijateljev, ob katerih se počutimo sproščeno in varno, imamo pa tudi "prijatelje", ob katerih se počutimo nelagodno in stresno. Izogibajte se ljudem, ki ne izražajo svojega mnenja odkrito. Izogibajte se tistim, ki so pretirano skrivnostni, nepredvidljivi in dvolični. Znano je že, da kadar gojiš dober odnos do drugih, gojiš dober odnos tudi do samega sebe. Trajni odnosi zahtevajo svoj čas, v njih vlagamo sebe, svoja razmišljanja, svojo energijo. Z ljudmi, s katerimi najdemo skupno energijo, smo vedno močnejši, bodisi v zasebnem ali poslovnem življenju. Povezujemo se, skupaj ustvarjamo, medsebojno se dopolnjujemo. Zato izberimo in sprejmimo tiste ljudi, ob katerih se počutimo varni, sprejeti, stabilni, nepremagljivi. Izberimo tiste, za katere smo se pripravljeni tudi kdaj žrtvovati, sprejemati kompromise, tiste, katerim smo tudi mi pripravljeni nameniti svoj čas in energijo.






Obstajajo odnosi na osnovi interesne pripadnosti in odnosi na osnovi življenjske privlačnosti.
V določenem življenjskem obdobju se mi je pogosto dogajalo, da zaradi vpliva drugih in lastne neodzivnosti sploh nisem opazila čudovitih ljudi, ki so me obdajali. Predstava, ki sem jo oblikovala o njih, ni bila plod mojih lastnih ugotovitev in pogledov, sprejemala sem način, kako so jih doživljali drugi. Danes trdno vem, da to ni bilo prav, saj sem v tem obdobju izgubila svojo individualnost in v življenju zamudila kar nekaj izjemnih ljudi. Sčasoma sem spoznala, da so odnosi večplastni. Obstajajo odnosi na osnovi interesne pripadnosti, ko se z nekom ujamemo zaradi skupnih interesov, kot so druženje pri športu,  kulturnih prireditev, skupna dopustovanja, prijetna "kofetkanja", neskončno dolgi pogovori, skupni užitki ob modnih pohajkovanjih in še in še. Obstajajo pa odnosi, ki nastanejo zaradi življenjske privlačnosti, kjer se preprosto medsebojno spoštujemo, vračamo spoštovanje drugim in sebi. In prav ta, slednja, so mi osebno najdražja.


Raziskave so pokazale, da ljudje, ki imajo prijatelje, živijo dlje od tistih, ki nimajo prijateljev.
Znano je, da tako ženskam, kot moškim dobra družba veliko pomeni, še posebej takrat, ko se znajdemo v osebni stiski in stresni situaciji. Odnosi z ljudmi bogatijo naše življenje, zmanjšujejo stres, odganjajo nelagodje, nudijo nam varnost. Večkrat smo obkroženi z izzivi in težavami. Zato se odprite in povežite le z vam dragimi in zaupanja vrednimi ljudmi. Danes vemo, o težavah lahko le razmišljamo in se pogovarjamo, lahko pa jih rešujemo. Medsebojni odnosi so zdravi, trajni in iskreni takrat, ko smo tudi mi takšni. Če imamo neke nerešene zadeve ali zamere v življenju, se bo to odražalo tudi pri odnosih. Ko se bomo rešili teh starih zamer, bomo naredili velik napredek na svojem osebnem razvoju, sprejeti bomo bili na način, kot si želimo. 

Pogosto sem se vprašala, katera je tista najpomembnejša lastnost, ki me pri ljudeh privlači.
Tekom življenja sem spoznala, da se te lastnosti spreminjajo skozi posamezna življenjska obdobja. Priznati moram, da sem pri 30-ih imela glede medsebojnih odnosov popolnoma drugačna merila, kot pri 50-ih. Med osebnim razvojem sem tako spreminjala tudi odnos do meni dragih ljudi, s katerimi preživljam svoj čas. Naučila sem se, da si moram ob tem odgovoriti na tri vprašanja. Ali bo ta odnos obogatil moje življenje, ali bom srečna v tem odnosu in ali je oseba, s katero sklepam poslovni ali prijateljski odnos iskrena, zanesljiva, vredna skupaj preživetega časa. Izberite prave ljudi, ne razdajajte se vsakomur in vsem!

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: osebni arhiv


Spletna trgovina La Miriam
https://www.lamiriam.si/