V teh dneh je veliko govora o ženskah, saj se približuje 8. marec. Dan, posvečen ženskam. Nasmeh je najlepši modni dodatek vsake ženske, saj izraža lepoto njene duše. Obkroža nas nešteto čudovitih ženskih odtenkov življenja, le začutiti in opaziti jih moramo.
Tega prispevka ne bi mogla napisati pred leti, ker preprosto nisem verjela, da lahko ženska v življenju doseže prav vse, če si le to dovolj močno želi. Včasih, ko se umirim in zaprem oči razmišljam, da pot do srečnega, uspešnega in hkrati umirjenega življenja za žensko ni vedno lahka, je pa zato končni izid neprecenljiv. Kot mlada ženska nisem želela ignorirati mnenja drugih, le nisem zmogla sprejemati nekaj, kar se ni skladalo z mojimi vrednotami in prepričanji. Spomnim se, da se mnogokrat nisem hotela predati, odločno sem vztrajala in imela sem močno voljo za napredek, za spremembe, za začrtane cilje. Včasih sem morala utišati moje notranje misli ter sama s sabo sprejemati kompromise. Ni bilo vedno lahko, včasih je uspelo, spet drugič ne. Pot, polna ženskih izkušenj, lepih in tudi manj lepih.


To, kar lahko da ženska ženski, je neprecenljivo.  
Ženske smo včasih res posebne, lahko bi rekla celo malo nore, seveda v dobrem smislu. Ta čarobna ženska energija me vedno spomni na to, kako rada sem ženska in tega ne bi zamenjala za nič na svetu. Ženska družba je še kako potrebna za mojo dušo. So dnevi, ko se mi ne ljubi pogovarjati le o nogometu, ki je pri nas doma stalnica, čeprav na nek način občudujem to moško energijo mojih dveh fantov. Včasih potrebujem tisti pravi ženski pogovor, ki sprošča in pomirja. Zame je svet ženskega poseben prostor, zato je toliko bolj pomembno, da se ženske znamo povezati in se sprejemati, brez tekmovalnosti in krutosti. Rada imam moje prijateljice, s katerimi gremo skupaj po nakupih, se smejimo, skupaj jočemo, se razvijamo, se iskreno podpiramo, skupaj razmišljamo, veliko govorimo in ujamemo tiste življenjske trenutke, ki vse to združijo v čudovito energijo. Ni jih veliko, tistih pravih prijateljic, vendar obstajajo. 

Iskreno spoštujem ženske, ki imajo vizijo, ki si zaupajo in dosegajo svoje cilje. Kljub ženskim čustvom in vplivu drugih znajo v svoji glavi urediti misli tako, da življenje teče v pravo smer. Rada imam žensko energijo, ki je nujno potrebna za mojo dušo. Rada imam ženske, ki imajo glavno besedo pri kreiranju svojega življenja. Ko podpiramo druga drugo, podpiramo sebe. Včasih smo drzne, spet drugič plašne. Smo pametne, sposobne, včasih tudi naivne. Ženske smo nepremagljivo močne, spet drugič nežne, čuteče in ranljive. Ko doživimo grd padec, vstanemo in gremo dalje. Vem, da imajo tudi moški svojo pomembno vlogo. Strinjam se, da je odnos ženska-moški pomemben del skupnost. Moški in ženske smo kot jin in jang. V veliko stvareh se razlikujemo, a v veliko stvareh se odlično dopolnjujemo.


Združene in povezane ženske smo zmagovalna ekipa, ki je nikoli ne menjaš!
Pogosto pomislim, kako lepo je biti ženska. Povezane ženske smo uspešne, spoštljive, samozavestne, povezovalne in neobremenjene z okolico. Svoje življenje živimo na način, kot znamo in želimo. Občudujem in spoštujem tiste ženske, ki znajo določiti, sprejemati in pokazati svojo vrednost. To so ženske z višjim namenom ženskega poslanstva, ki imajo odprto srce, sočutje in veliko mero talenta. Zavedajo se, da so neprecenljive, predvsem pa podpirajo druga drugo.

Včasih smo ženske tudi malo dvolične in priznale ali ne, težko je najti tiste prave prijateljice, ki nas brez kančka zavisti vedno podpirajo in se skupaj z nami veselijo uspehov. Žalostna sem, ko doživim, da ženski, ki je doživela fizično, mentalno ali drugo zlorabo, druge ženske brez kančka sočutja hitijo dopovedovati, da si je za nastalo situacijo tudi sama malo kriva. Ženska zna biti do ženske groba, napadalna, včasih celo kruta, saj se ne zna povezati z žensko energijo ali pa preprosto želi ugajati možu, očetu, prijatelju. Osebno občudujem ženske, ki so brez nepotrebne grobosti in zavisti, kljub storjenim napakam, pripravljene pomagati druga drugi, zmanjšati nastalo stisko in čutiti empatijo do drugih žensk, ne glede na vpliv okolice.

Čutim in vem, da smo ženske precej bolj povezane, kot je videti.
Bolj, ko smo ženske med seboj povezane, več sočutja in spoštovanja dajemo druga drugi. Vsaka izmed nas v sebi nosi svoje strahove, dvome, brazgotine, konflikte, skrbi, ranljivost. Včasih imam občutek, da so naše zgodbe tako znane in povezane, kot da smo stare prijateljice in kadar smo skupaj, življenje preprosto teče lažje. Žensko prijateljstvo ni vedno najbolj preprosta stvar in je lahko zelo zapleteno. A kaj bi ženske brez prijateljic? Prave ženske smo zmagovalna ekipa, ki je nikoli ne menjaš, zato jo podpiraš in spoštuješ.


Preziram namišljeno solidarnost in vsevedne moralistke. 
Zavist je zelo pogosta ovira med odnosi. Pravijo, da zlasti med ženskimi, čeprav je prisotna tudi med moškimi odnosi. Verjetno nisem edina doživela, da me je "prijateljica" raje zatrla, kot podprla. Zato danes v mojem življenju obstajajo ženske z razlogom. Kdo ste, dobro veste in čutite same. Hvala vam, da trajate in zame ste neprecenljiv del mojega življenja. Obstaja pa tudi ščepec tistih, ki niso več del mojega življenja, prav tako z razlogom. Pravijo, da ljudje, ki se pretirano ukvarjajo z drugimi, ne znajo in ne zmorejo živeti svojega življenja in s tem se ne bi mogla bolj strinjati.

Nikdar ni prepozno za življenje, ki si ga res želimo. Upoštevati moramo le svoja lastna pravila, ki naj bodo hkrati tudi edina pravila, ki jih živimo. 
Nikoli ni prepozno, da si naredimo življenje takšno, kot si ga želimo. Obkroža nas nešteto čudovitih odtenkov življenja, le začutiti in opaziti jih moramo. Naj gre za odličen zajtrk s prijateljico, srečen nasmeh otroka, vonj po morju, odličen nakup, uspeh v službi, pogovor v družbi najboljših prijateljev, strasten poljub ali drugo. Rada živim različne ženske odtenke življenja in ko se mi že zdi, da končno lahko počnem le stvari, ki me osrečujejo, se vedno najde tudi kakšna stvar, ki me ustavi. 

Takrat se vprašam, če sem morda izbrala napačne zgodbe, napačne ljudi ali napačen čas. A kmalu se zavem, da sama kreiram svojo življenjsko zgodbo in da je le od mene odvisno, koliko pravih trenutkov bom izbrala in jih živela. Ne glede na življenjsko obdobje, ki ga živim, želim imeti glavno besedo pri odločitvah v svojem življenju. Ženske imamo v sebi veliko poguma, veliko vztrajnosti, zato nikoli ni prepozno, da živimo življenje, ki si ga želimo. Dan žena ni samo šopek rož, temveč pomemben družbeni premik z močno sporočilno vrednostjo. 
8. marec je mednarodni dan žensk, ki se praznuje po vsem svetu. Predstavlja boj za neodvisnost in enakopravnost žensk, zato se na ta dan spomnimo tako dosežkov, kot tudi ovir, s katerimi se skozi zgodovino srečujemo ženske po vsem svetu. Ženske s svojo voljo in energijo bogatimo življenjske trenutke širom po svetu ter prevzemamo odgovorne vloge v vsakdanu. V preteklosti so ženski glasovi pogosto bili prezrti in utišani, danes smo ženske slišane in opažene. 

Ob koncu vas želim spomniti, da je potrebno življenje uživati in živeti vsak dan. Pa saj to že veste, a priznajte, v rutini vsakdana na to tudi kdaj pozabite. Cvetje, prijetna druženja ob kavi, kozarcu dobrega vina in dobri hrani, sprehod v naravi, kratek izlet ter ostale drobne pozornosti, ki zaznamujejo 8. marec, se naj zgodijo večkrat na leto. Zakaj? Ker smo ženske in si to zaslužimo. Želim vam, da bo vaš življenjski prispevek, vaš trud, vaše delo in vaše znanje cenjeno in spoštovano. In ne pozabite drage ženske, skupaj smo zmagovalna ekipa, ki je nikoli ne menjaš!


Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: osebni arhiv

Sorodne vsebine: