Karl Lagerfeld je sodil med najuspešnejše, najbolj cenjene in najbolje plačane oblikovalce v modni industriji. Karl Lagerfeld: "Najbolj uživam takrat, ko počnem stvari, ki jih nisem počel še nikoli v življenju."
V 86-letu starosti je svet mode zapustil modni velikan, ki je s svojim modnim ustvarjanjem zaznamoval prihodnost mode, saj je svetu dokazal, da moda, ki ne doseže ulic, ni moda. Karl Lagerfeld je vedno pritegnil pozornost. Beli dolgi lasje, speti v čop, črna obleka, ozki visoki ovratniki, ozke hlače, pogosto videne pol-odprte kratke rokavice, črna pahljača, srebrni nakit Crome Hearts in obvezna črna sončna očala so odlikovali Lagerfeldovo moško ekstravaganco. Nekoč je dejal: "Sem karikatura samega sebe in to mi je všeč. Moj osebni slog je kot maska, ki jo nosim vsak dan."

Njegove kreacije so prisotne na skoraj vseh priznanih nakupovalnih lokacijah po vsem svetu. In nedolgo tega, v zadnjem prazničnem decembru, sem na Dunaju doživela pravo Lagerfeld evforijo. Ne boste verjeli, pred prodajalno Karla Lagerfelda je bila dolga kolona ljudi, na vratih je stal resen varnostnik, ki je vsake toliko odprl vrata prodajalne. Lahko si predstavljate, ko jih je nekaj izstopilo, jih je lahko nekaj spet vstopilo. In tudi sama sem radovedno opazovala Lagerfeld modno dogajanje. Seveda, super praznični popusti in čudovita izložbena okna, v katerih so kraljevale privlačne modne torbice Karla Lagerfelda, so bili vzrok dolge kolone žensk v evforičnem pričakovanju. Sicer pa je že znano, da ime, kot je Karl Lagerfeld, ne more mimo pozornosti svojih oboževalcev. Za nekatere je samo tip z belim čopom v črnih očalih, spet za druge izjemen modni ustvarjalec, genij, ki je v svojem življenju uspešno vodil in s svojo karizmo zaznamoval vodilne ter prestižne blagovne znamke. In ja, ti slednji, si še kako želijo modni kos z njegovim imenom, pa četudi nanj čakajo in čakajo.


Karl Lagerfeld je sodil med najuspešnejše, najbolj cenjene in najbolje plačane oblikovalce v modni industriji.
Kreiral je modna oblačila in modne dodatke za številne zvezdnice, oblikoval je tudi umetniške kostume za več opernih in baletnih predstav. Prejel je kar šest nagrad Združenja ameriških modnih oblikovalcev, kakor tudi nagrado za življenjsko delo. Veljal je za karizmatičnega človeka z zelo široko splošno izobrazbo. Po nekaterih podatkih bi naj njegova osebna knjižnica vsebovala kar 300.000 knjižnih del. Tekoče je govoril nemško, angleško, francosko in špansko, zato je pogosto blestel med sogovorniki. Znan je bil po tem, da je odkrito kritiziral videz tako slavnih, kot tudi običajnih ljudi, bil je brez dlake na jeziku. Ja, upal si je. Javno je znal postaviti na svoje mesto vse tiste, ki so mislili, da imajo izvrsten modni slog, a so v resnici bili le bleda podoba modne popolnosti. Karl Lagerfeld je skoraj vedno nosil črna sončna očala. Nekoč je dejal, da oblikuje kolekcije sončnih očal zato, ker jih tudi sam rad nosi, saj na ta način skrije svoj grdi obraz. Ljudem je na svojstven način sporočil, da bodo z nakupom sončnih očal lahko izboljšali svoj videz, saj po njegovem mnenju sončna očala grd obraz naredijo manj grd, lep obraz pa še polepšajo. Karl Lagerfeld o sončnih očalih: "Grd obraz naredijo manj grd, lepega pa polepšajo. Ker jih nosim ves čas, se mi zdi, da svojim oboževalcem prodajam delček svoje duše."

Nazadnje je živel in ustvarjal v Parizu. Od smrti njegovega partnerja Jacquesa de Bascherja, ki je leta 1989 umrl za posledicami virusa HIV, se ni več resno vezal in je živel sam. Neumorno se je predal delu. Bil je vsestranski ustvarjalec, užival je tudi v fotografiji in snemanju filmov. Dobro je vedel in čutil, da prihodnost mode ni le v visoki modi, saj je spoznal, da moda, ki ne doseže ulic, ni moda. Bil je prvi znani modni oblikovalec, ki je leta 2004 kreiral urbana oblačila za švedsko verigo trgovin H&M, kasneje so ga kopirali tudi drugi znani modni oblikovalci. Mnogi pravijo, da je prav po njegovi zaslugi prava moda prišla do ljudi. Svojo nadarjenost in čut za estetiko je znal dobro izkoristiti. Čeprav je pogosto prejemal tudi kritike, mu je treba priznati, da ni bil le vrhunski modni oblikovalec, temveč tudi uspešen poslovnež, ki je postal milijonar. Njegovo modno ustvarjanje je zaznamovala visoka moda, kot tudi modne kreacije za širši krog potrošnikov.


Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld, nemški modni kreator, velja za eno najbolj imenitnih imen v modnem svetu. Rojen je bil leta 1933 v nemškem Hamburgu. Čeprav je večkrat izjavil, da je plemiškega rodu, podatki kažejo, da je bil sin premožnega tovarnarja Otta Lagerfeldta in njegove žene Elisabeth. Obiskoval je zasebno šolo in že kot najstnik odšel v Pariz. Kasneje si je iz komercialnih nagibov spremenil priimek Lagerfeldt v Lagerfeld. Modno pot je začel kot pomočnik v modni hiši Balmain, nadaljeval pa kot oblikovalec v modni hiši Patou. Leta 1963 je kratko obdobje oblikoval za italijansko modno hišo Tiziani, že leta 1964 pa se je vrnil v Pariz in uspešno sodeloval z modno hišo Chloe. Od leta 1965 je uspešno sodeloval z luksuzno blagovno znamko Fendi, kjer je zanje uspešno kreiral oblačila, krzno in ostale modne dodatke. Od leta 1983 dalje je bil znan predvsem kot glavni oblikovalec in kreativni direktor modne hiše Chanel, kjer je doživel mednarodno prepoznavnost in slavo. Karl Lagerfeld je bil tisti, ki je posodobil Chanelove kreacije in v logotip vnesel še danes aktualna prepletena C-ja. Modni poznavalci menijo, da je bil prav Karl Lagerfeld edini legitimni naslednik ustanoviteljice modne hiše Chanel.


Blagovna znamka Karl Lagerfeld
Lagerfeldova blagovna znamka je najbolj znana po ženskih modnih torbicah, ki jih dopolnjuje tudi modna obutev, denarnice, pasovi, rokavice, ure, izbrane parfumske dišave in oblačila. Prav Lagerfeldova podoba in silhueta sta zaznamovali številne modne kreacije blagovne znamke Karl Lagerfeld. Rdeča nit igrivih modnih kolekcij Karla Lagerfelda je pogosto bila znamenita mačka Choupette, ki jo je Karl neizmerno oboževal. Nekoč je celo dejal, da bi se s svojo mačko poročil, če bi se lahko in da bo mački po svoji smrti zapustil vse svoje premoženje. Podobo mačke Choupette, ki je mimogrede zelo popularna na družbenih omrežjih, npr. samo na Instagramu ima več kot 113 tisoč sledilcev, je spretno in popularno vnesel v svoje kreacije.


Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: vir Pinterest