Ne postanite nekdo, ki si želi spremembe, a ni pripravljen zanje ničesar narediti. Včasih moramo doživeti lekcijo, ki nas prebudi iz rutine vsakdana. Življenjske definicije ustvarjajte zase, s težavami se spopadite takoj.

Danes vsi že dobro vemo, da je zdrav življenjski slog, ki vključuje telesno aktivnost in zdravo prehrano, ključnega pomena za ohranjanje zdravja in fit počutja. Ljudje se tega dobro zavedamo, a kljub temu ne ukrepamo. Zame osebno debelost ni moteča iz estetskega vidika ali iz vidika samozavesti, debelost je zame moteča zaradi številnih obolenj, ki vplivajo na naše zdravje.

Sprejela sem samo sebe in rada skrbim zase. Spoznala sem, da če imaš rad sam sebe, ne moreš imeti rad slabih ljudi. In če rad ješ, ne moreš imeti rad slabe hrane. Na sebe sem prenehala gledati kot nekaj nepomembnega. Tukaj ne gre več za druge, temveč zame. Na ta način sem se začela zdravo odločati in posledično živeti srečno. Odvrgla sem stvari, ki so me bremenile in me delale nesrečno. Življenjske definicije sem začela ustvarjati zase, razumeti sem začela, da lahko živim na način, ki me krepi. Na začetku sem eksperimentirala z lastnim telesom, a uspelo mi je vzpostaviti meni lasten življenjski slog. Telesna aktivnost, način prehranjevanja ter živeti in ustvarjati v družbi meni dragih ljudi so tiste stvari, ki me krepijo. 


Poznate tisti rek, ki pravi, da kdor ima modrost v prehrani, ima mladost v telesu?
Stvari, ki nas navdušujejo, niso vedno dobre za naše zdravje. To še posebej pogosto občutimo ob uživanju hrane. Jedi, ki niso uvrščene med zdrava živila, nam včasih najbolj teknejo. Posledice so slabo počutje, prekomerna teža, osebno nezadovoljstvo in še bi lahko naštevala. Kar malo krivično, a ne? Osebno rada preizkušam različne jedi in se rada prehranjujem zdravo, čeprav včasih tudi krepko grešim. A pri tem moram odkrito priznati, da ne maram zdravih jedi dolgočasnih in praznih okusov. Sem velika gurmanka, hrano rada pripravljam in jo še raje uživam. Naj bodo jedi še tako zdrave, morajo nagovoriti naše čute. Znano je že, da je hrana umetnost, tako po okusu, videzu in sami pripravi, zato ji rada posvečam pozornost.

Lepo pogrnjena miza z zdravo in okusno hrano v kombinaciji s svežim šopkom rož naj postane naša stalnica, ne glede na to, če pričakujemo goste ali gre za čisto običajen dan. Vsake toliko časa prejmemo poplavo informacij z novimi prehranskimi teorijami, ki povzročajo pravo prehransko zmedo. Čeprav pravijo, da zdravega ne more biti nikoli dovolj, včasih čutim, da smo glede prehranjevanja postali kar precej občutljivi, saj se priporočila zdrave prehrane nenehno spreminjajo. Vemo, da lahko hrana spremeni naš DNK. Zdrava hrana pomeni več možnosti za kakovostno življenje, za mladosten videz in počutje ter za dolgo življenje. Ob uživanju predelane hrane in prevelike količine zaužite hrane pa se drastično poveča število raznih obolenj. Zato je potrebno nujno zmanjšati vnos hrane, ki nam ne koristi in uravnovesiti količine hrane. 


Telesna aktivnost je način življenja, ki sem ga sprejela in začela živeti ter ga želim obdržati za vse moje življenje. Ko sem srečala ljudi, ki so me nekoč zbadali zaradi moje debelosti, sem začutila veliko hvaležnost, saj so mi s svojo reakcijo veliko pripomogli k dosegu cilja.
Začetek je bil nekoliko težak. Veliko lažje se je zlekniti pred TV in ležerno uživati. Saj po-znate tisti občutek, danes ne bi, jutri ne morem, naslednji dan spet novi izgovor. Res je, da nekateri ljudje pogosto pretiravajo v telovadnici, se prekomerno izčrpavajo in zato ne marajo vadbe. Nekoč sem bila tudi sama takšna, pretiravala sem z vadbo, rezultat sem želela doseči takoj in pogosto sem čutila odpor do obiska telovadnice. V določenem obdobju sem pretiravala skoraj do onemoglosti, spet drugič sem telesno aktivnost zanemarila za nekaj mesecev. Posledično seveda nisem imela utečenega ritma, želene rezultate sem dosegala le za kratek čas. Pogosto vidim ljudi, ki se ženejo in telovadijo na silo, misleč na najbolje, vadbe ali treningov pa sploh ne marajo. Danes vem, da je vadba, ki je ne opraviš z veseljem in navdušenjem neproduktivna in ima obraten efekt. Namesto, da bi uživali v vadbi, se čutimo krive in nezadovoljne. 

Ne iščite izgovorov, vzemite si čas zase, vztrajajte, postanite sprememba, ki si jo želite. 
Že pred časom sem se trdno odločila, da bom naredila spremembo, ki mi bo nudila lasten užitek, osebno zadovoljstvo in pričakovane rezultate. Izbran način mi je spremenil življenje, verjemite, deluje! Danes vem, da ni le pomembno koliko pojem, temveč kaj pojem, kako in koliko se gibam. Kljub starostnim degenerativnim spremembam in nekaterim zdravstvenim težavam uspešno s pomočjo terapevta in trenerja vzdržujem telesno stanje. Začutila sem pozitivno tekmovalnost. Zabavno je, če ti nekdo pokaže kako je potrebno vaditi, zabavno je, ko te nekdo spremlja, bodri in se s teboj veseli doseženih rezultatov. Kljub rednim delovnim obveznostim, pomanjkanju časa in občasnim zdravstvenim težavam sem z odločnostjo in vztrajnostjo sprejela življenjske definicije, ki so postale moj vsakdan. Ne iščite izgovorov, vzemite si čas zase, vztrajajte, postanite sprememba, ki si jo želite. Odvrzite stres, ki vas hromi. Z izbranim načinom sem se začela počutiti močno, kot ženska, ki zmore vse. Moja izbira zraven vadbe v naravi je fitnes Unifit, v katerem se počutim sprejeto in zadovoljno. A o tem več prihodnjič, morda navdušim tudi vas. Redna vadba me krepi fizično, poslovno, kot tudi duhovno. Danes so fizična aktivnost v naravi in redni obiski telovadnice postali življenjski slog, prilagojen mojemu stanju. In verjemite, nisem več le Mirjana, temveč močnejša Mirjana, ki zmore veliko več. 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: vir Pinterest