Jesen, moj najljubši letni čas. Pogosto že v vročih poletnih dnevih razmišljam o prihajajoči jesenski garderobi. Letošnja jesen nam prinaša toliko zanimivih, udobnih in prijetno nosljivih modnih kosov, da nam bo nudila veliko mero udobja in nove modne priložnosti.

Letošnja modna jesen je nekoliko drugačna. Virus, ki nam je dal drugačen pogled na življenje je posegel tudi v modni svet, čeprav po moje le za kratek čas. Modne trgovine, ki so ponovno odprle svoja vrata masovno tožijo o upadu prometa. Velik del nakupovanja poteka preko spletnih trgovin, kar posledično povzroča upad prometa v klasičnih trgovinah. A tako kot vedno, moda si bo hitro opomogla. Prave ljubiteljice mode že občudujemo nove jesenske modne priložnosti, s katerimi si bomo kljub trenutni situaciji polepšale jesenske dni.

V zadnjem času pogosto slišim "le zakaj se lepo obleči in kupiti nova oblačila, če tako nikamor ne grem". Številne teorije in zarote o korona-virusu begajo in razdvajajo ljudi. Virus, ki nas spremlja zadnje mesece je delno spremenil pogled ljudi na modno industrijo. Nekateri vidijo v epidemiji novo priložnost v smislu razmišljanja in sprememb v modni industriji. Tako so se nekateri modni oblikovalci, namesto v nove kolekcije, usmerili v izdelovanje zaščitne opreme in obraznih mask. Spet drugi vztrajajo in vidijo nove priložnosti za aktualne kreacije in lepše ravnanje z našim planetom.

Modni trendi te jeseni.
Poudarjena ramena in napihnjeni rokavi so stalnica na jesenskih puloverjih, bluzah, modnih oblekah, suknjičih, jaknah in plaščih. To so samostojni modni kosi, ki so zaradi svojega kroja opaženi. 


 đ


Pletenine so že obvezni del jesenskih kolekcij, zato se vam bo lanska investicija v kakovostne pletenine tudi letos še kako obrestovala. Pleten brezrokavnik, ki nam nudi številne modne kombinacije jesenskih outfitov je obvezni modni kos letošnje jeseni. Kombinirate ga lahko k usnjenim modnim kosom, k jeansu, na različne dolžine oblek, na modne over-size srajce ter k drugim jesenskim oblačilom. 


Jesenski plašč.
Široki kroji, čiste linije, barvitost, predimenzionirana oblika in nekoliko daljše dolžine so osnovne lastnosti jesenskega plašča 2020. Kot da bi oblekle vsaj dve številki prevelik plašč. Le-ti vztrajno zasedajo pomembno mesto v jesenski kolekciji modnih oblačil. Dobro izbran jesenski plašč je lahko naš spremljevalec kar nekaj sezon, zato pri nakupu le-tega ne varčujte. Bodite pozorne na pravilno izbran kroj, izdelavo, material, izberite barvo, ki se bo skladala z vašo osebnostjo.



Vzorci letošnje jeseni in modne resice.
Karo vzorci, živalski potiski in romantični potiski rožic so vzorci letošnje jeseni. Nekatere znane modne hiše so to jesen ponovno posegle po vzorcih afriške savane. Gre za modni vzorec, ki nikoli ne gre čisto iz mode. Saj poznate tisti občutek, ko ste nad njim preprosto navdušene in ga obožujete ali pa ga sploh ne prenesete. In če smo ga doslej rade uporabile le kot dodatek k outfitu, si ga to sezono lahko privoščimo od glave do pete. Živalske potiske nekateri občutijo kot preveč izstopajoče, cenene in to se pogosto zgodi takrat, kadar ni pravilno kombiniran. Samo majhna napaka in celoten outfit z živalskim potiskom je uničen. Nekatere ženske pa živalski potisk preprosto obožujejo, znajo ga odlično kombinirati. Le-te bodo v novi jesenski modi 2020 preprosto blestele in uživale. Opaziti je tudi modne resice, ki v zmerni obliki vedno zanimivo oplemenitijo oblačila, telesu pa nudijo elegantno gibanje.


 


Krila so maxi, midi in tudi krajših dolžin. Hlače so udobne in še vedno z visokim pasom. Če želite izgledati modno in mladostno, se odločite za 7/8 hlače, h katerim kombinirajte superge, mokasinke ali bulerje. Prisotni so tudi udobni modni pajaci, ki že dolgo niso več le za domače delovne obveznosti, postali so sodobni modni sopotniki ženske garderobe. Oblečete  ga lahko za vsakdanje nakupovanje, preprost potep po mestu, za cocktail in večerne priložnosti, kakor tudi za poslovne namene. V njem boste vedno videti modno in celovito, le pravilen kroj morate izbrati.  Osebno ga zelo rada oblečem, saj mi daje občutek celovitosti in popolnosti.  Ženske danes dobro vemo, da ga potrebujemo v svoji garderobi, zato ga številni modno oblikovalci že leta uvrščajo v svoje kolekcije. 

 



Barve letošnje jeseni.
Letošnja jesen je barvita. Kombinirale bomo lahko različne tone iste barve, nevtralne odtenke pa bomo mešale z bolj drznimi barvami. Stalnica vsake jeseni so odtenki rjave barve in v letošnji jeseni prevladujeta rdeče-rjava in kamel, ki se pogosto pojavljata v kombinaciji s črno, sivo in modro. Črni barvi, ki jo bo jeseni videti veliko, se bodo pridružile ognjeno rdeča, zelena, intenzivna pink in bazična bela barva. V novih jesenskih kolekcijah bo videti tudi veliko modrih barvnih odtenkov, ki se bodo letos kombinirali z vsemi odtenki rjave. 





Modno usnje. 
Usnjena oblačila so pomemben del jesenske kolekcije, saj je le-to močno zaznamovalo naravno, kakor tudi umetno usnje. Uporabite ga lahko od glave do pet ali le kot samostojni jesenski modni kos. Daljše over-size usnjene plašče lahko kombinirate k oblekam ali večnemu jeansu v kombinaciji z gležnjarji in škornji. Ni treba, da posegate le po črnem usnju, uporabite lahko vse modne jesenske odtenke, kot so rdeče-rjava, camel, zelena, ognjeno rdeča, modra in nude barva. Modni pleteni puloverji, suknjiči in telovniki se to jesen odlično dopolnjujejo z usnjenimi hlačami in širokimi usnjenimi krili. 

Krzno je pomemben modni dodatek v  jesenski kolekciji. 
V letošnji jesenski kolekciji bo pogosto videti modno krzno, ki je odličen jesenski modni dodatek. Krzneni ovratniki, kakor tudi ostali krzneni dodatki, se bodo pojavljali v modnih barvnih odtenkih letošnje jeseni. Čeprav je umetno krzno zelo priljubljeno, je v zadnjem času opaziti, da številni oblikovalci ponovno posegajo po pravem krznu. Krzno v vseh oblikah je modni kos, ki ne gre nikoli iz mode. Umetno ali pravo krzno, o tem pa odločate sami.


Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: vir Pinterest