Moški modni metuljček je vedno zanimiv in drzen moški modni dodatek. Rada opazujem izrazito kreativni modni slog moških, ki znajo modni metuljček uporabiti tudi izven strogih kodeksov oblačenja in pri tem dobro izgledati. 

Modni metuljček je eleganten modni dodatek v garderobi vsakega moškega. Lepo se poda h klasični ter elegantni svečani obleki, v zadnjem času pa jih moški vse pogosteje kombinirajo tudi k vsakdanji in casual opravi. Modni metuljček s svojimi zanimivimi barvnimi kombinacijami ter modnimi vzorci popestri in nadgradi vaš zunanji videz. In ker gre za vedno zanimiv in opažen modni dodatek, se zanj vse pogosteje odločajo ne le posamezniki, temveč tudi večje skupine, kot so orkestri, pevski zbori, ansambli, društva ter gostinski, hotelirski, umetniški in protokolarni delavci. V široki ponudbi na trgu lahko izbirate barvno usklajene in drzne modne kombinacije, ki se bodo odlično podale k vašemu modnemu stilu. Kako in kdaj nositi moški metuljček?
Kravata je skozi leta precej izpodrinila metuljček, čeprav nekateri moški še vedno raje nosijo modni metuljček, kot tesno zvezano kravato. Danes se za modni metuljček odločajo moški s kreativnim in sodobnim slogom oblačenja in tisti, ki jim narava dela in priložnosti to dopuščajo. Metuljček je vedno dobrodošel modni dodatek v garderobi vsakega moškega, je lahkoten in prijetno nosljiv. Modni metuljček se v zadnjem času vse pogosteje kombinira tudi k večnemu jeansu. Samostojni moški metuljčki, kot tudi modni metuljčki z robcem so postali brezčasni modni trend. Lepo se podajo k elegantnim moškim svečanim maturantskim oblekam, kakor tudi k svečanim poročnim oblekam. Včasih so moški nosili modne metuljčke le ob bolj svečanih, formalnih priložnostih, a temu že dolgo ni več tako. Moški modni metuljčki so ponovno prisotni tudi v vsakdanjih moških stajlingih. Opazimo ga predvsem pri tistih moških, ki znajo izrazito kreirati svoj slog oblačenja in jim delovno okolje to dopušča. Z neštetimi barvnimi kombinacijami, vzorci,  materiali in pravilnim izborom popestri in nadgradi zunanji videz vsakega moškega. Zato uživajte v kreiranju svojega lastnega modnega sloga, bodite drzni, bodite opaženi! 

Formalni moški modni slog angl. white-tie in delno formalni moški modni slog angl. black-tie.
Nekoč je veljalo pravilo, da se metuljček nosi le v dveh kodeksih oblačenja in sicer v formalnem moškem modnem slogu – angl. white-tie ter v delno formalnem moškem modnem slogu – angl. black-tie. Formalni moški modni slog angleški white-tie je primeren za zelo slavnostne dogodke in je najvišja raven moškega oblačenja. Ta kodeks oblačenja narekuje, da oblečete črn ali siv frak, bež ali bel telovnik, temne hlače ter belo srajco s trdim ovratnikom, h kateri kombinirate obvezno bel metuljček z robčkom v zgornjem žepu. Pogosto sodi k tej opravi tudi klobuk s cilindrom in bele rokavice. Delno formalni moški modni slog angleški black-tie je še vedno zelo slavnostna, a nekoliko bolj sproščena raven moškega formalnega sloga. Black-tie kodeks oblačenja moškemu narekuje, da obleče črni moški smoking v kombinaciji z belo srajco in obveznim črnim metuljčkom.


Moški metuljček prisoten tudi v ženski garderobi. 
Nemalokrat se v modi prepletajo ženski in moški modni kosi. Tako so konec 80-ih modni metuljček začele nositi tudi ženske. Ženski modni metuljčki so sicer nekoliko večji od moških izvirnikov, a morda so prav zaradi tega toliko bolj ženstveni. Odlično se kombinirajo k ženskim bluzam z visokim ovratnikom in ohlapnimi rokavi ter k modnim kosom, ki spominjajo na smoking. Tudi nekatere zvezdnice in glasbene dive so v svojih modnih slogih rade uporabile metuljčke in ob tem požele odobravanje ženske in moške publike.


Zgodovina moškega metuljčka.
Moški so že od nekdaj radi imeli nekaj zvezanega okoli vratu. Že v starem Egiptu so si zavezali pravokoten kos blaga okoli vratu, ki jim je prosto padal na ramena. Tudi v antičnem Rimu in stari Kitajski obstajajo zgodovinski dokazi o tem priljubljenem kosu blaga okoli vratu. V tistih časih je ta slog oblačenja pomeni statusni simbol posameznika v družbi. Izvor moškega metuljčka je tesno povezan z nastankom kravat, ki so jih med 30-letno vojno v 17. stoletju okoli vratu nosili hrvaški plačani vojaki, ki so služili francoski vojski. Zgodovina govori, da so uspešni hrvaški vojaki nosili rdeče vratne rute, ki so kasneje postale popularna stalnica na francoskem dvoru in med buržuazijo, nekoliko kasneje pa tudi drugod po Evropi. Ni povsem jasno, ali je metuljček nastal neposredno iz kravate ali pa je kravata le vzpodbudila nošenje metuljčkov.

SPLETNA TRGOVINA LA MIRIAM 
PONUDBA MOŠKIH METULJČKOV
Več na: 
https://www.lamiriam.si/moski-metuljcki

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto vir: Pinterest