Težje kot pospravljati, je premagati navezanost na stvari, ki so nam sčasoma prirasle k srcu in so postale del nas. Znano je že, da je pretirana navezanost na stvari nezdrava, zato je v življenju potrebno odvreči ali še bolje podariti stvari, ki jih ne potrebujemo. In ko se odločimo za ta korak, kaj kmalu ugotovimo, da niti ene od teh stvari sploh ne potrebujemo. Še več, niti se več ne spomnimo nanje, kar dokazuje, da so bili le nepotrebni kosi v naših omarah.

Z leti se v naših omarah nabere kar precej nepotrebne navlake in priznati si moramo, da nered v omari negativno vpliva na naše počutje. Omara daje videz neurejenosti, je nepregledna, natlačena in neprivlačna. Naj gre še za tako izbrane in vredne kose oblačil, v zanemarjeni omari izgubijo svojo vrednost in lepoto. Oblačila hranimo po načelu, morda še pride prav. Tudi sama včasih hranim stare kose oblačil, ki jih nisem že nekaj let oblekla. Nekateri izmed njih zasedajo posebno mesto v mojem življenju, saj me vežejo na določena življenjska obdobja in posamezne dogodke življenja. Še posebej rada hranim modne torbice in čevlje v neštetih modnih različicah, ki jih sicer rada hranim ločeno od oblačil, a o hrambi čevljev in torbic več prihodnjič.

Shranjujem tudi nekaj let stare modne plašče in jakne, katerih kroji in materiali izkazujejo dejansko obdobje nastanka kreacije in priznam, ne morem se ločiti od njih. To so modni kosi, ki v mojem in v življenju marsikatere ženske zavzemajo posebno mesto, saj so nam posebno dragi, v omari pa zavzemajo kar precej dragocenega prostora. Predstavljajo posebno ljubezen, ki jo v večini razumemo le me, ženske. A kaj, ko jih vsako sezono znova le prelagamo in ponovno zlagamo, ne da bi jih vse leto vsaj enkrat uporabile. Niso več "top in"! Težje kot pospravljati, je premagati navezanost na stvari, ki so nam sčasoma prirasle k srcu in so postale del nas. Čeprav dobro vemo, da določenih kosov oblačil ne bomo nikdar več oblekle, se v nas oglaša notranji glas, ki nam govori, da nam morda le še kdaj pridejo prav.


Kako se znebiti nereda v omari? Pospravljanja omare se lotite postopoma.
Verjetno se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste zjutraj v naglici iskali določen kos oblačila, a ga zaradi prepolne ali neurejene omare niste našli. Ali pa ste kakšen modni kos založili v skrit kotiček omare in nanj pozabili. Zato je pravi čas, da se končno lotite urejanja svoje garderobne omare. V urejeni in ne prepolni omari bodo oblačila vedno lepo sortirana, negovana in privlačna. In verjemite, idej za oblikovanje modnih zgodb vašega stajlinga vam ne bo zmanjkalo. Spoznala sem, da manj stvari, pomeni tudi manj skrbi.

Nekaj namigov za ureditev omare:
1. Osnova je seveda izbrati funkcionalno garderobno omaro, ki bo prostorsko ustrezala vašim potrebam. Omara naj vsebuje praktične dodatke za hrambo oblačil, ki vam bodo omogočali pregledno sortiranje. Običajno velja pravilo, da si v zgornjem delu omare uredimo prostor za obešanje, v spodnjem delu pa prostor za police in predale. Čisto na vrhu ali čisto na dnu omare je primeren prostor za stvari, ki jih le redko uporabljamo.
2. Oblačila si razdelite na posamezne sklope, kot so puloverji, majice, obleke, hlače, kostimi, plašči, jakne, modni dodatki, perilo in drugo. Nato skrbno sortirajte oblačila po posameznih kategorijah, kot so npr. zimski puloverji-poletne majice, elegantne hlače-športne hlače, dnevne obleke-večerne obleke.
3. Oblačila pregledno zložite na način, da bo viden prav vsak kos v vaši omari. Na ta način ne boste pozabili na določene kose oblačil, ki jih le redko oblečete.
4.  V kolikor imate v omari še vedno prostorsko stisko, ločite sezonska oblačila času primerno. Tista, ki jih v določenem obdobju ne potrebujete, hranite na vrh ali dno omare. S tem boste naredili več prostora aktualnim oblačilom, ki jih redno uporabljate vezano na sezono.
5. Svečana oblačila, ki jih ne oblečete vsak dan, hranite ločeno. Skrbno jih zaščitite pred zunanjimi vplivi, da ne bodo sčasoma zbledela in se poškodovala.
6. V kolikor kljub funkcionalni garderobni omari še vedno nimate dovolj prostora, potem vam ne preostane drugega, kot znebiti se nekaterih kosov oblačil. Morda tistih, ki jih že dalj časa niste oblekli ali tistih, ki so vam sicer všeč, a ko jih oblečete, se v njih ne počutite dobro. Določena oblačila je potrebno vsake toliko zavreči ali še bolje, jih podariti. In ko se odločimo za ta korak, kaj kmalu ugotovimo, da niti ene od teh stvari sploh ne potrebujemo več. 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto vir: Pinterest

Sorodne vsebine: https://www.lamiriam.si/blog/moda?journal_blog_post_id=42