Ona, 55 plus.
Sedim v letalu visoko nad oblaki. Opazujem moje sopotnike in razmišljam o naslednjih dnevih, ki so pred menoj. Miren nočni let ima včasih poseben čar in prav ta umirjenost v meni prebudi tisto žensko energijo in razmišljanja. Na sosednjem sedežu sedi Vito, ki mirno spi, kot da bi bil v najbolj udobni postelji. Njegovi simpatično sivi lasje me opomnijo, da sva v zrelih letih. Sprašujem se, koliko sivih las bi imela jaz, če ne bi bila barvana blondinka. Na letalu vse mirno in tiho. Čutim neko notranje zadovoljstvo, mir, polna sem neznanih pričakovanj. Dvignem pogled in za trenutek želim prekiniti misli, a danes je pač noč, ko visoko nad oblaki razmišljam o lepoti življenja, o zdravju, o tem, kako hitro mineva življenje in o njej, ženski 55 plus. Kot mlada sem si želela, da bi čimprej odrasla, pri mojih krepkih 55 plus pa si želim, da bi naredila še čim več stvari.

Občudujem ženske v zrelih letih, ki si brez sramu upajo biti točno to, kar so. 
Živim krepkih 55 plus in veselim se nadaljevanja. Rada sem ženska. Izpilila sem odnos do življenjskega sloga ter začutila telesne spremembe. Staranja se ne sramujem in kljub nekaterim stereotipom, da je ženska po petdesetem letu stara, živim to življenjsko obdobje s številnimi prednostmi. Postala sem mentalno stabilna in vsak dan prijazna do sebe. Ja, včasih. Spet drugič se ne čutim popolno, težko mi je. Pri 55 plus tega več ne skrivam, ta moj del življenja pokažem in se ga ne sramujem. Prav to smo ljudje, to je tista naša avtentičnost, zato se ne obremenjujte s svetom, ki vas obkroža in s pravili, ki jih od vas pričakujejo drugi. Verjemite v lepoto duše in ne le v lepoto obraza in telesa.

Živim obdobje, ko mi ni mar za stereotipe, ki naj bi veljali za zrele ženske glede stila oblačenja, krajših las in izbranega načina življenja. Ne živim po merilih drugih kaj je primerno in kaj ni primerno. Od nekdaj sem rada odločala sama zase in nekaterim sem bila všeč, spet drugim ne. Nisem ena tistih, ki bi strogo upoštevala pravila, da moraš po petdesetem letu imeti krajše lase in nositi le umirjena, elegantna ali ohlapna oblačila. Ženske 50 plus vedno znova dokazujejo, da modni stil ne pozna starostnih meja. Mnoge so še vedno videti fantastično in prav uživajo v svojem telesu, ker tako čutijo in ker tako želijo. Ženske, katerim je modna kombinatorika blizu, tudi v zrelih letih zlahka obvladujejo modni stil in modne trende. 


Današnja ženska 55 plus je drugačna od ženske 55 plus v preteklosti. 
Ženske smo si tako različne, zato ne obstaja pravilo, ki bi veljalo za vse. Priznam, včasih ni enostavno sprejeti večje konfekcijske številke, ni enostavno sprejeti povečanega obsega pasu, spremenjenega obraza, obroča okoli trebuha in vročinskih oblivov, ki so se kar vrinili v moje življenje. Ženske, saj poznate tisti občutek, ko vam kar naenkrat postane toplo, bolj toplo, prekleto vroče, telo postane mokro, že čez nekaj trenutkov pa vas skoraj že zebe. Verjetno se nekatere izmed vas kar najdete v teh besedah. A dobra življenjska energija, zdravje in življenjske avanture me vedno znova spomnijo, da pri 55 plus zame življenje ni več le splet pravil in dolžnosti, temveč privilegij, ki ga je treba živeti in ne le preživeti. V odsevih življenja končno vidim sebe. Ni pomembno, da želim biti čim mlajša, pomembno je, da se v svojem telesu dobro počutim, kljub vsem "nebodiga treba". 

Skozi čas so se zgodile velike spremembe in to na bolje. Nove generacije nekaterih zrelih žensk so danes v čudovitem stanju in od njih se lahko veliko naučimo. So pametne, umirjene, samozavestne, svobodne, negovane in končno si upajo. Zame osebno zunanji videz sicer ni glavno merilo prave lepote, občudujem pa ženske, ki so za svoja leta videti šik. Lepoto ženske osebno dojemam skozi njen značaj, mentalno higieno, njen pogled na življenje, njen slog, skozi njeno vztrajnost in svobodo izražanja misli. Čeprav gremo zrele ženske v procesu staranja skozi velike spremembe, so te lahko dobre, če jih znamo dojemati in živeti sebi v prid. Verjetno ste v zadnjih letih že same opazile, da zrele ženske postajajo vse bolj popularne. Samo poglejte koliko zrelih žensk lepotna industrija želi za namene oglaševanja.

Ne trdim, da me pri 55 plus nič več ne more prizadeti, trdim pa, da me v odnosih z ljudmi le malo stvari lahko še preseneti. 
Nekateri ljudje si pač vzamejo pravico soditi o videzu žensk, ki uživajo v svoji lastni identiteti in si upajo živeti sebi lasten življenjski slog, ne glede na starostno obdobje. Včasih smo zrele ženske deležne pikrih pripomb o minljivosti lepote, kilogramih in starosti nasploh, tudi s strani ljudi, ki seveda ob tem zanemarijo lasten videz. Takšni ljudje menijo, da lahko vsakogar sodijo, sebe pa si ne upajo pogledati v ogledalo. Pretirani kritični odzivi so pogosto tudi med ženskami samimi, saj nekatere ženske težko sprejemajo dober videz, odličen stil in po vrhu še lepo dušo druge ženske. Da se razumemo, rada sprejemam drugačno mnenje in kritiko, a le kot motivacijski element in kot priložnost za spremembo ter razvoj.

 V življenju sem na podlagi doživetih izkušenj razvila obrambni mehanizem, ki me danes varuje. Z leti sem se naučila sprejemati svoje telo in svoj videz. Zavedam se svojih pomanjkljivosti, a tudi dobro vem, da drobec teh pomanjkljivosti ne more več vplivati na mojo srečo. Čeprav se včasih zdi, da je svet narejen po meri moškega, smo v današnji družbi, ki je skoraj že obsedena z videzom, lepoto in kilogrami, prišli do zanimivega preobrata. Nekoč so moški svoje ženske zapuščali zaradi mlajših žensk, danes ženske zapuščajo svoje moške zaradi mlajših moških.


Rada počnem tisto, kar zaneti ogenj v meni.
Razmišljam in vem, da imam še veliko načrtov sama s sabo. Tudi pri 55 plus odkrivam potenciale lastne identitete, življenjskim radostim se ne odrekam, uživam v enostavnem, preprostem vsakdanu, kot tudi v zahtevnejših, zapletenih stvareh. Življenje me je utrdilo in marsikaj naučilo. A vedno znova se rada učim, spoznavam nove ljudi, nove kraje in živim nova doživetja. Ne želim hrepeneti po času, ki je preteklost, želim biti hvaležna za čas in zavedanje sedanjega trenutka. Ni res, da se v svoji koži dobro počutiš le, ko si mlad. Ko prestopiš mejnik 50 plus se zaveš, da je tvoja najpomembnejša skrb zdravje in da ohraniš vitalno telo in um. Moje telo mi sicer občasno sporoča, da sem fizično šibkejša, a modrost, ki sem jo z leti pridobila mi sporoča, da sem psihološko vedno močnejša. Zato drage moje ženske 50 plus, 60 plus in več, bodite to kar ste, ostanite zdrave, pametne, realne, čudovite, bodite šik. 

Še nekaj minut in bomo pristali. V daljavi že vidim številne nebotičnike v objemu prvih jutranjih sončnih žarkov. Na letalu postaja živahno. Pogledam na uro in zadovoljno ugotovim, da smo dokaj točni in že se veselim ponovnega snidenja z voznikom Sulfijem, ki je vedno nasmejan, točen in poln koristnih informacij o vseh novostih v mestu, v katerega se tako rada vračam. V tem trenutku se zavedam, da še vedno imam svoje cilje, svoje želje, svojo držo in zavedam se, da rada počnem tisto, kar zaneti ogenj v meni. Ne obremenjujte se s svetom, ki vas obkroža in ne obremenjujte se s pravili, ki jih od vas pričakujejo drugi. Po vsem doživetem pri 55 plus nas nihče več ne more ustaviti. Verjemite v lepoto duše in ne le v lepoto obraza in telesa. Bodite edinstvene, avtentične, bodite takšne ženske, ki jemljejo sapo in so za svoja leta videti kul. 

Mirjana Stiplošek Gorza
Foto: osebni arhiv

Sorodne vsebine: 

https://www.lamiriam.si/dan-zena-osmi-marec

https://www.lamiriam.si/zenska-lepota

https://www.lamiriam.si/abu-dhabi